Γιατί να επιλέξετε προκατασκευασμένη κατοικία



Ολο και περισσότεροι πολίτες στρέφονται στη λύση της προκατασκευασμένης κατοικίας, η οποία μπορεί να είναι έως και 40% φθηνότερη από τη συμβατική κατοικία, χωρίς να υστερεί σε ποιότητα κατασκευής.

Προκατασκευασμένη κατοικία ή «προκάτ» σύμφωνα με τον οικοδομικό κανονισμό είναι η κατασκευή που αποτελείται από συναρμολογούμενα και αποσυναρμολογούμενα δομικά στοιχεία πιστοποιημένα από αρμόδιο φορέα που τοποθετούνται σε σταθερή βάση.

Πλεονεκτήματα, όπως το προκαθορισμένο κόστος, αλλά και ο προκαθορισμένος χρόνος παράδοσης, είναι εκείνα που επισημαίνουν τόσο οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές όσο και οι ίδιες κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους αναλαμβάνουν εργασίες σε όλην την Ελλάδα.

Τα προκατασκευασμένα σπίτια δεν έχουν καμιά σχέση με τα παλιά λυόμενα από ελενίτ και λαμαρίνα. Είναι σπίτια πιστοποιημένα, για τα οποία οι κατασκευαστές εγγυούνται τη στατικότητα, την ηχομόνωση, την προστασία από την υγρασία και ότι προβλέπει ο οικοδομικός κανονισμός. Πρόκειται για σπίτια που έχουν κανονικά θεμέλια, χρησιμοποιούν μέταλλο στον σκελετό, τσιμέντο στα θεμέλια και στις πλάκες των ορόφων, μονωτικά υλικά, αλουμίνια σε πόρτες και παράθυρα.




Τα προκατασκευασμένα σπίτια μπορεί να είναι λυόμενου χαρακτήρα, δηλαδή αποσυναρμολογούνται και μεταφέρονται σε νέα θέση, είτε μη λυόμενου οπότε είναι μόνιμα, όπως τα συμβατικά. Και στις δύο περιπτώσεις ο τρόπος κατασκευής είναι ο εξής: κατασκευάζονται τα δομικά στοιχεία στο εργοστάσιο είτε με τη μορφή κιβωτίων είτε πανελών και μεταφέρονται με νταλίκα στο οικόπεδο. Στη συνέχεια τοποθετούνται πάνω σε πλατφόρμα που έχει ήδη χτιστεί στον τόπο του έργου. Οσον αφορά τη σύνδεση των δομικών στοιχείων στα λυόμενα, συνήθως γίνεται με βίδες ενώ στα μόνιμα με οξυγονοκόλληση ή και με χυτευόμενο μπετόν. Τα σπίτια παραδίδονται έτοιμα με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, π.χ. πλακίδια, είδη υγιεινής, μόνωση, κουφώματα, καλωδιώσεις, σωληνώσεις.

Η άλλη διαφορά τους έγκειται στα υλικά που χρησιμοποιούνται. Αν είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα (μπετόν), θεωρούνται βαριάς κατασκευής, ενώ αν είναι από ξύλο ή μέταλλο κ.ά., ελαφριάς. 

Όπως και στα συμβατικά σπίτια κατατίθεται στην Πολεοδομία πλήρης φάκελος με όλες τις απαιτούμενες μελέτες (Τοπογραφικό, Διάγραμμα Δόμησης ,Αρχιτεκτονικά, Στατική μελέτη, ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες, πυροπροστασία, μελέτη ενεργειακής απόδοσης κλπ)


Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός προκάτ;

Τα προκατασκευασμένα σπίτια έχουν:

1. Ταχύτητα παράδοσης από δύο ως πέντε μήνες

2. Απαλλαγή από το άγχος των συνεργείων

3. Ελεγχόμενη ποιότητα κατασκευής.

4. Μειωμένο κόστος κατά 40% σε σχέση με ένα συμβατικό σπίτι



Πόσο κοστίζει ένα προκατασκευασμένο σπίτι;

Οι τιμές για τα προκατασκευασμένα σπίτια κυμαίνονται με βάση αρκετούς παράγοντες όπως: το μέγεθος του σπιτιού, αν πρόκειται για ισόγειο σπίτι ή διώροφο, τα δομικά υλικά που θα επιλεγούν κ.ά.. Σίγουρα όμως έχει λιγότερες κρατήσεις στο ΙΚΑ και μειωμένα μεροκάματα εργατών από ότι απαιτούνται για τα συμβατικά σπίτια. Τέλος, τα προκατασκευασμένα σπίτια σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις προσφέρουν σημαντική θερμομόνωση, κάτι που σημαίνει ότι για χρόνια θα έχετε εξοικονόμηση ενέργειας καθώς επίσης θέλουν και ελάχιστες εργασίες συντήρησης .



Πριν αγοράσετε προκατασκευασμένη κατοικία

Προκειμένου να διαπιστώσετε εσείς οι ίδιοι ποιο σπίτι ικανοποιεί περισσότερο τις απαιτήσεις σας, πρέπει να κάνετε μια προσωπική έρευνα. Πρέπει να πάρετε πληροφορίες και να να δείτε από κοντά δείγματα.

Εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι τον προσεχή Μαίο οργανώνεται η έκθεση PROKAT HOME. Αξίζει να την επισκεφθείτε. 

Περισσότερες πληροφορίες: www.prokathomeexpo.eu


[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.